Schaakstuk

Je hebt de verstandige beslissing genomen je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Na het intensief afstruinen van de markt heb je het voor elkaar, een goede dekking tegen een aantrekkelijke premie. Jouw AOV is geregeld. Tot het moment dat je die brief krijgt van je verzekeraar. Alles leuk en aardig, maar je gaat over 30 dagen meer premie betalen dan wij hebben afgesproken. Dit kan niet de bedoeling zijn, toch?

De koude AOV-douche
Hier had je natuurlijk geen rekening mee gehouden. De meest gestelde vraag in deze situatie is dan ook: “kan dit zomaar?”. Ja, dit kan zomaar. Verzekeraars zijn uiteraard commerciële organisaties en nemen daarom standaard de zogenaamde en-bloc bepaling op in hun voorwaarden. Dit betekent dat zij, mocht de situatie er aanleiding toe geven, eenzijdig de premie en / of voorwaarden mogen wijzigen.

Welke aanleidingen kunnen we zo bedenken?

  • Toegenomen schadelast;
  • Verminderde inkomsten;

Het vervelende voor jou als ondernemer is dat in het huidige klimaat beide scenario’s zich tegelijkertijd voordoen.

Toegenomen schadelast
Als ondernemer pur sang word je er misschien soms moedeloos van, maar negatief nieuws wordt tegenwoordig vrijwel altijd gekoppeld aan de crisis. Of het nu gaat om de oplopende werkloosheid, de toenemende voorkeur voor donkere kleding of de minder uitbundig zingende vogels. Toch blijkt uit cijfers dat zowel het aantal meldingen van arbeidsongeschiktheid, als de duur van arbeidsongeschiktheid, toeneemt als gevolg van (jawel) de crisis. Voornamelijk psychische klachten als gevolg van financiële nood is de boosdoener.

Verminderde inkomsten
In tijden van financiële krapte ga je bezuinigen. Helaas betekent dat voor veel ondernemers bezuinigen op de AOV. Ofwel de dekking wordt beperkt, ofwel de gehele verzekering wordt per direct beëindigd. Combineer dit met een toegenomen schadelast op de nog wel actieve AOV’s en voila, de verzekeraars komen in de problemen. De problematiek is helder, welke mogelijke oplossingen zijn er?

Voorkomen is beter dan genezen
Eerlijk is eerlijk, garanties op dit gebied zijn onmogelijk te geven. De verzekeraar biedt natuurlijk de mogelijkheid om jouw AOV binnen 30 dagen op te zeggen, maar dan begin je weer van voren af aan. Het is daarom misschien verstandig om je aan te sluiten bij een collectief van ondernemers.

Een collectief heeft wellicht de mogelijkheid om voor zijn leden de en-bloc premieverhoging te blokkeren (of te versoepelen). Tegelijkertijd heeft een collectief van enige omvang ook direct aantrekkelijke alternatieven klaarstaan mocht de verzekeraar toch voet bij stuk houden.

AovXL is onderdeel van Kendall Mason

Accountant vergelijken
Berekening administratiekantoor
Berekening accountant
Offerte administratiekantoor
Offerte accountant
Kosten accountant