startup-photos

De creativiteit borrelt weer

Er doen allerlei verhalen de ronde over arbeidsongeschiktheid en de financiële gevolgen daarvan. Maar hoe zit het nu echt? In deze serie vertellen echte ondernemers hun verhaal. Zoals deze eigenaar van een reclamebureau, die na mentale overbelasting weer met plezier fulltime werkt.

Overgelopen emmer

Een eigenaar van een reclamebureau meldt zich arbeidsongeschikt bij zijn verzekeraar omdat hij allerlei klachten heeft die horen bij mentale overbelasting. Hij is vermoeid, heeft  concentratieproblemen en zijn stemming is vaak labiel en prikkelbaar. Op zich zijn de klachten niet nieuw. Hij heeft ze al heel lang, maar de emmer is deze keer echt overgelopen. Werken gaat echt niet meer. Dit is volgens hemzelf te wijten aan een aantal recente privékwesties, zoals een echtscheiding en het overlijden van zijn ouders.                                               

Een psycholoog én bedrijfscoach bieden hulp

Wat vooral voor een reclamebureau-eigenaar lastig is, is dat zijn klachten hem hinderen bij het creatieve aspect van zijn vak. Zoals hij aangeeft, heeft hij daar geen ruimte voor in zijn hoofd. In totaal kan hij überhaupt minder dingen tegelijk aanpakken, waardoor hij als gevolg ook minder werk kan doen en er minder werk binnenkomt bij zijn bureau. Een arbeidsdeskundige gaat een aantal persoonlijke gesprekken met hem aan en daaruit blijkt dat hij zich ernstig afvraagt hoe het nu verder moet met zijn onderneming. De arbeidsdeskundige stelt voor om hem naast psychologische hulp ook een bedrijfscoach aan te bieden.                                          

Klankbord om te sparren

De ondernemer geeft direct aan dat hij graag door wil met zijn onderneming. Hij vindt dit alleen moeilijk omdat hij altijd het gevoel heeft er alleen voor te staan als ondernemer. De overbelasting komt hier voor een groot deel vandaan. Het creatieve proces komt daardoor bij de ondernemer in de knel. Een lastige kwestie, want dit is het uitgangspunt van zijn reclamebureau. Daarom geeft de ondernemer aan dat hij vooral behoefte heeft aan een klankbord. Hij wil graag sparren met andere mensen over de nieuwe koers van zijn bedrijf.                                              

Niet alles meer zelf doen

Operationele zaken nemen te veel tijd in beslag, zo blijkt uit de sessies met zijn coach en het doorlichten van zijn onder­neming door een bedrijfsadviseur. Door een P&O beheersysteem in te richten en een nieuwe accountant aan te nemen hoeft hij niet alles meer zelf te doen. Het personeel van de ondernemer krijgt meer verantwoordelijkheden, zodat hij zelf minder belast wordt.                                                   

Laat de creativiteit maar weer stromen

De ondernemer wordt door de nieuwe maatregelen een stuk minder zwaar belast. Hierdoor ontstaat weer ruimte in zijn agenda en zijn hoofd. Zo bloeit het creatieve deel van zijn werk weer op. Inmiddels werkt hij weer met plezier en fulltime.                                                                                  

Bovenstaande is waargebeurd en tot stand gekomen in samenwerking met Achmea.

 

AovXL is onderdeel van Kendall Mason