Terug in loondienst. Mét behoud AOV-uitkering.

 

Er doen allerlei verhalen de ronde over arbeidsongeschiktheid en de financiële gevolgen daarvan. Maar hoe zit het nu echt? In deze serie vertellen echte ondernemers hun verhaal. Zoals deze eigenaar van een adviesbureau, die darmkanker kreeg.

Houd het bedrijf in de lucht     

Dagelijks helpen verzekeraars ondernemers die in de knel zijn geraakt door een ongeluk, ziekte, psychische klachten of andere problemen. Zij zorgen er niet alleen voor dat deze mensen financieel niet in de problemen komen, maar coachen hen ook tijdens hun herstelperiode en het in de lucht houden van hun bedrijf.

Goed luisteren, meedenken en oplossingen aandragen, daar hebben deze ondernemers wat aan. Op die manier werken verzekerde en verzekeraar samen aan een nieuwe toekomst. Daar is dit verhaal een bewijs van.

Wel genezen, niet meer de oude

De eigenaar van een adviesbureau kreeg darmkanker en moest allerlei intensieve behandelingen ondergaan. Na zijn genezing was hij niet meer de oude en had hij nog steeds last van de bijwerkingen van zijn behandeling. Als gevolg hiervan kon hij niet meer hetzelfde werk doen bij zijn klanten. Bovendien had hij een behoorlijke achterstand opgelopen in de ontwikkeling van zijn vakgebied. Hij verschool zich ook steeds meer in zijn kantoor en werd met de dag onzekerder over zijn werk. Een onhoudbare situatie.

Het echte probleem: liever willen stoppen

Gelukkig is deze negatieve spiraal uiteindelijk wel doorbroken. De door de verzekeraar ingeschakelde arbeidsdeskundige ging tijdens een intensief gesprek met de ondernemer echt door op de pijnpunten.

Waar zij uiteindelijk samen op uitkwamen is dat de ondernemer eigenlijk het liefst wilde stoppen met zijn bedrijf. Na zijn ziekte kon hij zijn werk gewoon niet meer doen zoals voorheen. Daar schaamde hij zich voor, wat natuurlijk logisch is. Het duurde dan ook even voordat hij deze wens echt toe durfde geven.

Bedrijf verkocht, in loondienst gaan werken

Toen het echte probleem boven water was, kon de verzekeraar goed met de ondernemer mee­denken over hoe het nu verder moest. Op advies werd zijn bedrijf verkocht aan één van zijn medewerkers en ging hij weer in loondienst werken. Dat was een pak van zijn hart.

Het mooiste nieuws voor de ex-ondernemer: hij kreeg nog 50% van zijn arbeidsongeschiktheidsuitkering en voor de andere helft ging hij in dienst bij zijn oud­-medewerker. Ze hebben de rollen dus gewoon omgedraaid! Nu doet hij voor zijn voormalige bedrijf advieswerk en allerlei hand-­ en spandiensten. Dat gaat heel goed, hij is nu een ander mens. Blij met de samen gevonden oplossing.

 

 

Bovenstaande is waargebeurd en tot stand gekomen in samenwerking met Achmea.

 

AovXL is onderdeel van Kendall Mason