istock_000013604127_extrasmall (1)

Wat gebeurt er eigenlijk wanneer je arbeidsongeschikt raakt? Dat is helemaal geen ondenkbaar scenario, want het overkomt 1 op de 7 ondernemers. Dit zijn de twee mogelijkheden die er dan zijn.

Stel, je hebt een eigen IT-bedrijf. Je bent 35 jaar, verdient goed en je klanten zijn erg tevreden over je. Het lijkt dan ook uitsluitend hosanna. Maar dan slaat het noodlot toe: je krijgt een ongeluk en kunt tijdelijk niet meer werken omdat je moet revalideren. Dat kost je klanten, want je kunt ze niet meer helpen terwijl ze je wel nu nodig hebben. Zo kost het je dus ook geld. Veel geld.

Dan komt de vraag die de gevreesde 14% zichzelf hoort stellen: is-ie verzekerd of is-ie dat niet? We zetten de twee scenario’s even op een rij.

Je bent verzekerd: lang leve je AOV

Na je ongeluk en de constatering van je arbeidsongeschiktheid, krijg je een uitkering van je verzekeraar. Daarvoor heb je tussen de € 75 en € 100 per maand premie betaald, maar je plukt er nu de vruchten van.

Doordat je al na twee maanden een uitkering krijgt (maandelijks of ineens), hoef je niet lang op je financiële buffer te teren. Dat is een fijne gedachte, want daardoor kun je in alle rust revalideren en hoef je geen haast te maken om weer snel geld te kunnen verdienen. Sterker nog: je verzekeraar helpt je weer aan het werk te komen via een intensief re-integratietraject. Dat zat allemaal bij je premie inbegrepen.

Je bent niet verzekerd: had je nu maar een AOV

Ai, zo’n ongeluk gaat je niet in de koude kleren zitten. Lichamelijk én financieel. Nu je ruim een half jaar uit de running bent, komen er dus geen inkomsten binnen. De enige optie is om je eigen spaargeld op te maken, terwijl je daar juist iets leuks mee wilde doen…

En wat moet je doen als je spaargeld op is na een maand of drie? Dan moet je naar de gemeente om bijstand aan te vragen. Daar merk je pas hoeveel bureaucratie er komt kijken bij een uitkering van + € 980,- per maand voor een gezin. O ja, dit is een lening. De gemeente verwacht het geld wel weer terug als je eenmaal weer als ondernemer aan het werk bent.

Omdat je het tweede scenario natuurlijk graag wilt vermijden, kun je het beste eens bij een persoonlijk adviseur informeren wat een uitgebreide AOV in jouw geval betekent. ‘Nee’ zeggen kan altijd nog!

AovXL is onderdeel van Kendall Mason