Glas

Uit het oogpunt van transparantie op de AOV-markt lijkt het een goed idee. Je betaalt je adviseur voor z’n adviesuren, net zoals jij je uren aan jouw klanten doorberekent. Zo weet je bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) precies wat je aan je adviseur betaalt en wat je van hem mag verwachten in de toekomst. Geen gedoe meer met verborgen provisies, subjectieve adviezen en véél te hoge premies. Iedereen blij… Maar, om met een groot voetballer te spreken: ‘ieder voordeel heb z’n nadeel!’

‘Waarom meer betalen als het ook voor minder kan?’
Direct inzicht in de kosten kan ook gemakkelijk leiden tot een focus op kosten alleen. En iedereen die weleens een miskoop op basis van prijs heeft gedaan (en wie heeft dat niet) weet: producten selecteren op basis van kosten alleen, brengt een groot risico met zich mee.

Veel assurantiekantoren zitten in zeer zwaar weer. Ze werken uit nood voor tarieven waar onmogelijk kwalitatief advies tegenover kan staan. Oké, dat kan zijn. En afsluiten via internet dan? Ook dat is een veelgemaakte fout. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is van mening dat een AOV alleen met een goed advies afgesloten kan worden. Toch zijn er veel partijen die matige tot slechte verzekeringen online aanbieden. Ze kunnen je écht advies of toegevoegde waarde bieden.

Gaat het om de kosten of om het risico?
Toegeven: met een focus op prijs kun je in eerste instantie op de kosten besparen. Maar ga eens bij jezelf te rade: waarom sluit je zo’n verzekering af? Toch zeker om je risico’s als zelfstandige af te dekken? Als de nood aan de man komt, blijkt pas wat de waarde van je verzekering is. Of het gebrek daaraan.

Je komt erachter dat je ‘adviseur’:

 • Nauwelijks tot geen ervaring heeft op het gebied van advisering of begeleiding bij arbeidsongeschiktheid
 • Geen goede verzekering heeft aangeboden. Aandoeningen die niet medisch aantoonbaar zijn, blijken opeens uitgesloten van dekking
 • Geen gebruik maakt van een collectiviteit en jij hierdoor tot 40% te veel premie betaalt!
 • Er geen service level agreements (SLA’s) zijn afgesproken met jouw verzekeraar en je 4 weken moet wachten op een eerste reactie
 • Jij voor de ‘verleende’ diensten netjes en ieder jaar opnieuw een hoge rekening ontvangt
 • De verzekeraar of adviseur zijn aansprakelijkheid ontloopt door je te laten tekenen voor ‘execution only’-advisering

Niet iets wat je onder een goed advies verstaat, wel? Toch werkt 90% van alle adviseurs in Nederland nog altijd zo. Logisch, omdat zij slechts een tiental AOV’s per jaar verzorgen. Maar als zelfstandig professional wil jij toch het beste voor jezelf en je gezin?

Weet jij wat je aan provisie betaalt?
Misschien ben jij al jaren verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en vind je de hele roep om transparantie maar overdreven. Maar heb je wel volledig inzicht in het verdienmodel van je adviseur? Hieronder een rekenvoorbeeld om aan te tonen wat de gemiddelde 17,5% provisie op jaarbasis nu precies voor jou betekent. Schokkend?

Rekenvoorbeeld

AOV gesloten voor 31-12-2012 AOV gesloten na 01-01-2013
Jaarpremie: € 3.500,- (17,5% provisie) Jaarpremie: € 2.887,50 (0% provisie)
Provisie: € 612,50 per jaar Beheersvergoeding: € 350,- per jaar
Na 5 jaar: € 3.062,50 Na 5 jaar: € 1.750,-
Totaal voor de adviseur: € 3.062,50 Totaal voor de adviseur: € 1.750,-

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: goedkoop blijkt duurkoop
Hoe maak je nu een goede keuze voor een adviseur? Het belangrijkste is dat je verder kijkt dan alleen naar de advieskosten. Een goede adviseur geeft je een bevredigend antwoord op de volgende vragen:

 • Hoeveel ervaring heeft hij met het afsluiten van AOV’s?
 • Waaruit bestaat deze ervaring?
 • Hoeveel AOV’s adviseert hij per jaar?
 • Hoe ziet zijn adviestraject eruit?
 • Heeft hij toegang tot collectiviteiten (met flink lagere premies)?
 • Hoe is de continuïteit van zijn organisatie gewaarborgd?
 • Wat hij precies doet voor de gevraagde beheersvergoeding? (Tussentijdse wijzigingen op je polis, een jaarlijkse update van je polis aan de hand van je actuele persoonlijke- en financiële situatie, continue concurrentieanalyse: adviseert hij wel een overstap als dat gunstiger voor je is?)
 • Werkt hij voor grote netwerkorganisaties van zelfstandigen of ondernemers? (Dit is belangrijk voor de betrouwbaarheid en continuïteit van je adviseur.)

Jij en jouw gezin verdienen het beste. Bespaar dus niet op een goed advies. Dat kan je weleens duur komen te staan. Wees bij het afsluiten van een AOV net zo kritisch als je bij je andere zaken bent. Kies voor een organisatie met ervaring, kennis van zaken en een heldere toelichting op de te leveren diensten en bijkomende kosten.

Kwalitatief advies bespaart je veel problemen en verdient zichzelf uiteindelijk altijd terug!

AovXL is onderdeel van Kendall Mason

Accountant vergelijken
Berekening administratiekantoor
Berekening accountant
Offerte administratiekantoor
Offerte accountant
Kosten accountant