Van ‘Paniek!’ naar rust in het gezin

man-coffee-cup-pen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er doen allerlei verhalen de ronde over arbeidsongeschiktheid en de financiële gevolgen daarvan. Maar hoe zit het nu echt? In deze serie vertellen echte ondernemers hun verhaal. Ook wanneer de ondernemers niet zelf ziek zijn, maar door andere omstandigheden niet kunnen werken.

Geen standaardoplossing
Arbeidsdeskundige Mattie Vaes merkt dat ondernemers vaak in lichte paniek raken als ze arbeidsongeschikt raken. Rust creëren is dan zijn eerste prioriteit. Ook als de ondernemer in kwestie zelf niet ziek is, maar door andere omstandigheden langdurig uitvalt. Daarom doet hij niet aan standaardoplossingen, want ieder mens en iedere situatie is uniek.

De menselijke maat
“Ik kom vaak bij kleine ondernemers over de vloer, voornamelijk zelfstandige professionals”, vertelt Mattie. “Als zij uitvallen, staat direct hun bedrijfscontinuïteit op het spel. ‘Hoe moet het verder met mijn bedrijf?’ vragen ze zich direct af. En ‘Hoe word ik beter?’ of ‘Hoe zit het met mijn inkomen?’” Rust creëren en luisteren naar wat de ondernemer te vertellen, is het eerste wat Mattie doet. Daarna vertaalt hij de voorwaarden van de verzekering naar wat ze daadwerkelijk betekenen voor de ondernemer. “De menselijke maat”, knikt hij. “Het is voor mij een uitdaging om die elke keer weer te vinden in de polisvoorwaarden.”

Ernstig ziek kind
Dat die menselijke maat belangrijk is, bewijzen ook de inspanningen die Achmea verricht om ondernemers te helpen, die wel uitvallen, maar niet omdat ze zelf lichamelijke of psychische klachten hebben. Mattie: “Ik ken diverse ondernemers die hun ondernemerschap niet konden voortzetten vanwege een ernstig ziek kind. Zoals een melkveehouder die zijn bedrijf alleen runt. Formeel is deze ondernemer niet ziek, maar omdat hij zeer frequent met zijn kind naar het ziekenhuis moest, was het onmogelijk om de werkzaamheden uit te voeren die nodig waren binnen bedrijf. We hebben hem toen een onverplichte uitkering betaald en hiermee de gelegenheid te geven om voor het zieke kind te zorgen.”

Deze oplossing geeft rust binnen het gezin in een moeilijke tijd, aldus Mattie. “Sommige ondernemers hebben wij zo een jaar lang ondersteund. Totdat de situatie weer stabiel genoeg was om verder te gaan met ondernemen. Voor onze klant is het belangrijk dat hij hulp krijgt om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen binnen het eigen bedrijf.”

Bovenstaande is waargebeurd en tot stand gekomen in samenwerking met Achmea.

 

AovXL is onderdeel van Kendall Mason