Weet jij eigenlijk welke zorgverzekering het beste bij jou en je situatie past? December is de maand om eens goed de verschillen te bekijken. Elk jaar sluiten zorgverzekeraars namelijk nieuwe contracten met zorgaanbieders. De vergoeding van zorg verandert dan ook elk jaar. Wij begrijpen dat al die wijzigingen soms voor verwarring kunnen zorgen. Daar bieden we je graag wat duidelijkheid.

Bij het uitzoeken van een nieuwe zorgverzekering kun je kiezen uit een restitutie-, natura-, of een budgetpolis.

Er zijn verschillen qua vergoeding, maar die gelden alleen voor niet-spoedeisende zorg. Als je acuut behandeld moet worden, dan kun je naar elk ziekenhuis of elke huisartsenpost gaan.

Zo werkt een restitutiepolis

Een restitutiepolis geeft je vrijheid, de vrijheid om zelf te bepalen door wie jij je laat behandelen. Je ontvangt een standaardvergoeding voor behandelingen, ongeacht welke zorgverlener jij kiest.

Kies je voor een zorgverlener die geen contract met je verzekeraar heeft, dan moet je de rekening soms eerst zelf betalen en achteraf declareren bij de verzekeraar. In andere gevallen betaalt de verzekeraar de rekening rechtstreeks. Als het om een rekening van een gecontracteerde zorgverlener gaat, dan worden de kosten in principe volledig vergoed.

Vanwege de keuzevrijheid is restitutiepolis iets duurder, maar het geeft je wel het onbetaalbare voordeel van vrijheid en zorgeloosheid.

Zo werkt een naturapolis

Kies je voor een naturapolis, dan krijg jij alleen een volledige vergoeding als je je laat behandelen door een  zorgverlener waarmee jouw verzekeraar een contract heeft afgesloten. Natuurlijk mag je best naar een andere zorgverlener gaan, maar dan wordt meestal slechts een deel van de behandeling vergoed.

Het voordeel van de verzekering is dat de premie iets lager ligt dan bij een restitutiepolis. Het nadeel is dat je geen eigen keuze van zorgverlener hebt, tenzij je deze behandeling uit je eigen zak bijbetaalt.

Zo werkt een budgetpolis

Een budgetpolis of selectiefpolis is eigenlijk een nog verder uitgeklede versie van de naturapolis. Kies je voor een budgetpolis dan krijg je veelal te maken met een nog beperkter aanbod van zorgverleners.

In de praktijk betekent dit vaak dat je verder moet reizen voor een behandeling, dat je geen Apothekerskeuze hebt en zo zijn er meerdere nadelen. Deze verzekering is eigenlijk bedoeld voor jonge alleenstaande gezonde mensen. De polis in meestal ongeschikt voor gezinnen en ouderen.

Het voordeel van een budgetpolis is de relatief lage premie. Het nadeel is het beperkte aantal zorgverleners en vaak hoge eigen kosten, omdat veel vergoedingen uitgekleed zijn.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door ZZPzorgkorting.nl | Maximale zorg korting met alleen uw KVK nummer.